Belangrijke rol voor Dedemsvaart
In de crisisjaren dertig en veertig van de vorige eeuw werd in Nederland op grote schaal grond ontgonnen of verbeterd. Ook in Noordoost-Overijssel werd destijds hard gewerkt om de hoogveengronden te ontsluiten.
De aanleg van de Dedemsvaart heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Na de periode van turfwinning ontstonden nieuwe akkerbouwgebieden.
De spil van het boerenbedrijf
Veel boeren uit het noorden vestigden hier hun bedrijf. Er ontstonden voornamelijk gemengde- en akkerbouwbedrijven maar het vee bleef wel het belangrijkst. Dit waren overwegend koeien, varkens, kippen en natuurlijk paarden.
En het paard, dat was in de jaren vijftig dé spil van elk boerenbedrijf. Overijssel telde midden jaren vijftig zo’n 23.000 trekpaarden. In deze regio waren het meestal één-paard boeren. Samen trokken ze elke dag urenlang met elkaar op. Het paard aan de leidsels en de boer achter het span.
Unieke collectie
In het Landbouwmuseum Dedemsvaart nemen we u mee in het boerenleven tot halverwege de twintigste eeuw. Het tijdperk dat het paard het land omploegde, de mestwagen trok en de boer met z'n vrouw naar de kerk bracht op zondagen.
Ontdek een unieke collectie landbouwmachines, gereedschap, huisraad, mooie verhalen en filmmateriaal van boer en paard!
Film kijken
Op de begane grond van het museum worden films vertoond over het boerenleven van de vorige eeuw.
U kunt op elk moment ’aanschuiven’ in één van de rode bioscoopstoelen en genieten van de historische beelden.
Vragen?
Heeft u iets te vragen? Er lopen altijd vrijwilligers rond die uw vragen kunnen beantwoorden en u graag meer vertellen over het boerenleven van toen.
Graanopslag in Dedemsvaart
In het Landbouwmuseum Dedemsvaart staat een volledige werkende graanopslag. Deze bijzondere constructie is vanuit alle hoeken, zowel hoog als laag, te bekijken.
Naast dat u deze graanopslag zelf kunt bekijken staat er ook een uitgebreide uitleg voor u zodat u kunt zien hoe deze installatie werkt.